Lezing door Andre Klukhuhn

 • De Vreemde Lus 

 • Be Sociable, Share:

  < Back to events

  De titel van Klukhuhns lezing verwijst naar het wiskundige model dat aan Maurits Eschers Prentententoonstelling ten grondslag ligt en daar een perfecte visualisering van is. Met ons bewustzijn beschikken we over één van de raadselachtigste verschijnselen van de biologische evolutie.

  Dat is een voorrecht, maar wel een voorrecht met bittere en scherpe kanten. Want door het bewustzijn onderscheiden we ons niet alleen van de rest van de wereld, maar worden we ook tot buitenstaanders. Het verhindert ons zowel geheel in de wereld en in onszelf op te gaan, als er definitief afstand van te nemen. Wij hebben daardoor het idee te leven in een verscheurde wereld, of liever als de Romeinse drempelgod Janus op de grens tussen twee werelden te staan, tussen een buiten- en een binnenwereld. Met wetenschappelijke, kunstzinnige, filosofische en religieuze middelen proberen wij die in kaart te brengen.

  Filosoof en scheikundige Klukhuhn was dertig jaar lang directeur van het Studium Generale van de Universiteit Utrecht. Hij schreef meerdere boeken over de geschiedenis van het denken, waarin hij het verbond tussen filosofie, wetenschap, kunst en godsdienst onderzoekt. Zijn laatste en dikste (1.300 pagina’s) versie hiervan genaamd ‘De algehele geschiedenis van het denken’ kwam afgelopen maart uit en is de filosofie bestseller van dit moment.

  < Back to events